TYMPANON
 
Intressant litteratur
Hem Om företaget Aktuellt Tidigare uppdrag Om mig Noterat Kontakt

Noterat

Under denna rubrik kommer det att publiceras intressanta notiser om vad som sker i vår omvärld.  

 

Torsby samhälle

Torsby samhälle i norra Värmland genomgår en total make over. I kommunen har en arkitekttävling om en omgestaltning av ett område mitt i centrala Torsby där det gamla mejeriet låg nyligen avslutats. 

 

 

Rivningshysteri i Karlstad

I Karlstad råder det rivningshysteri. Allt sedan gamla Domus varuhuset i Karlstads centrum brann och senare revs kom också fler fastigeheter att rivas. På den gamla Domustomten Ett nytt köpcentrum. Mitt i City byggdes upp men då krävdes att intilliggande fastighet också revs. Vilka minns inte den trevliga restaurangen Gröna Trädgården? Nu är kommunen inne på att en av de äldre trävillorna i Viken kan komma att rivas. Det er viktigt att bygga centrumsnära lägenheter säger kommunen. Gula villan försvann tidigare i sommar. Ännu en byggnad som försvann.

 

Kommersialisering av kulturmiljövården

Tendenserna blir allt tydligare. Kulturmiljövården kommersialiseras allt mer men till vilket pris? Var har alla tankar om att till exempel museer skall vara en plats där man kan söka kunskap tagit vägen? Dokumentationer och insamlingar läggs åt sidan och alla pratar om kulturbaserd näringsutveckling med andra ord turismutveckling? Jag minns när jag satt i ett möte med några utbyggare i State Historic Preservation Office i St Paul, Minnesota. Planerna omhandlade det gamla kvarnområdet i Minneapolis, kring vilken staden kom att utvecklas under mittenav 1800-talet och framåt. Det var Mississippi som var stadens moder. Vattnet gav kraft till både kvarnar och sågverk och i den tidiga industrialiseringen var detta viktigt. Jag tilfrågades i mötet om vad jag tykte- Rena rama Dinesyland sa jag. Min handledare skruvade på sig men efter mötet ficj jag beröm för att jag sa vad han också tyckte. Nu har Disney nått oss inte bara genom prime-time på julafton utan också genom museerna i landet. Hur gck det med museet i Minneapolis? Jodå det blev byggt, men det blev inte bara de komersiella krafterna som fick råda. Resultatet blev ett fantastiskt museum uppbyggt i resterna av en gammal kvarn.

 

http://mnhs.org